What's your shop IQ?

Posted on June 1, 2005

The National Institute for Automotive Service Excellence (ASE) offers a series of school bus-specific tests as part of its certification program. The school bus exam categories include body systems and special equipment (S1), diesel engines (S2), drive train (S3), brakes (S4), suspension and steering (S5), electrical/electronic systems (S6) and air conditioning systems and controls (S7).

The following questions were drawn from the ASE’s test catalog. The next round of certification tests will be offered in mid-November. For more information about ASE or to register for the fall tests, visit

1. An air-operated stop arm will not fully extend. Which of these is the most likely cause?
(A) Low air pressure
(B) Binding hinge pivots
(C) A sticking solenoid valve
(D) A broken return spring pivot

2. On a Type C school bus, the defroster blower works on low and medium speed, but not on high speed. The most likely cause is a:
(A) bad circuit breaker
(B) bad control switch
(C) loose ground
(D) clogged heater filter

3. The driver complains that the school bus will not crank. The most likely cause is:
(A) loose starter bolts
(B) an open vandal lock circuit
(C) a shorted starter ground cable
(D) the gear selector left in neutral

4. During a cold-weather start-up, the oil filter ruptures, causing an oil leak. This could be caused by:
(A) a stuck-closed oil filter bypass valve
(B) a stuck-open oil pressure regulator valve
(C) use of a high-viscosity motor oil
(D) excessive engine rpm at start-up

5. A Type A school bus with an overdrive transmission and a computer-controlled lock-up converter has shifts that are early and very soft. The most likely cause is:
(A) an improperly adjusted throttle valve cable (B) a slipping converter clutch
(C) a worn governor gear
(D) a shorted converter clutch solenoid

6. The rear axle in a Type C school bus is noisy on deceleration. Which of these is the most likely cause?
(A) A worn ring and pinion
(B) A worn carrier bearing
(C) A bad front pinion bearing
(D) A bad rear pinion bearing

7. A school bus has an uneven braking problem. Which of these could be the cause?
(A) A binding treadle (foot) valve
(B) Low brake line air pressure
(C) A bad brake drum
(D) A bad governor

8. The driver of a school bus with air brakes says that it has poor stopping power. All of these could be the cause EXCEPT:
(A) the quick-release valve exhaust port is plugged
(B) the air pressure is too low
(C) the application line is restricted
(D) the brakes are adjusted wrong

9. Excessive steering wheel freeplay may be an indication of:
(A) a loose power steering pump drive belt
(B) improperly adjusted axle stops
(C) contaminated power steering fluid
(D) loose steering sector-to-frame mounting bolts

10. The windshield wipers on a school bus will not park. Which of these is the most likely cause?
(A) The worm gear is out of adjustment
(B) A bad parking switch assembly
(C) A binding wiper transmission
(D) A poor ground at the wiper motor

(Answers on next page) {+PAGEBREAK+} ANSWERS: 1. (A) 2. (B) 3. (B) 4. (A) 5. (A) 6. (C) 7. (C) 8. (A) 9. (D) 10. (B)

Comments ( 1 )
  • BeeBopEh

     | about 3 years ago

    I drive a 2007 IC bus (365DT 8cyl with 137,000 km or 72,000 miles). The wipers go into an intermittent problem where they go into steady regular speed wiping, BUT the the steering wheel stalk multi-switch is "off". Pulling out the electrical panel wiper relay stops them. This still happens after our mechanics have installed a new wiper relay cube, a new wiper motor and a brand new steering wheel stalk multi-switch. Does anybody have and idea where the wiring short or glitch might be? Many thanks if anybody has seen this one or you can pass along a hint on solving this one.

More Stories
Representatives of The Peterbilt Store accept the TRP Bus Segment Dealer of the Year Award at the PACCAR Parts and Peterbilt 2016 Parts and Service Meeting in Orlando, Florida. Photo courtesy of Rosena Usmani.

More Bus, Truck Parts Dealers Honored

Among other PACCAR Parts and Peterbilt Motors Co. awards presented in Orlando, Florida, The Peterbilt Store receives the TRP Bus Segment Dealer of the Year Award.


Navistar, Meritor to Co-Brand Brake Shoe Kits

The companies enter an agreement to co-brand premium brake shoe kits, which are offered through the Fleetrite heavy-duty parts brand, covering about 50 part numbers.      


Remanufactured Diesel Engine

The remanufactured International MaxxForce DT 7.6L Running Complete diesel engine is available for the following 2007 to 2010 applications: IC Bus 300 Series buses; International 4300 Series; and International 4400 Series.


Fleet Management App

Fleetio has introduced Fleetio Go, an app that allows fleet operations teams to instantly update information and access fleet data from any location.

The National Association for Pupil Transportation has developed an online platform designed to help pupil transportation providers track, analyze, and compare KPI data with peers who are similar to them and collaborate on solutions.

New NAPT Technology to Help Optimize KPI Data

The business intelligence platform will display actionable data in a user friendly dashboard and allow transportation directors to share it and collaborate on solutions. It will be unveiled at the association’s annual Summit in November.

Be the First to Know

Get the latest news and most popular articles from SBF delivered straight to your inbox. Stay on top of the school bus industry and don't miss a thing!